Thanatopraxie

Thanatopraxie is een tijdelijke, lichte balseming met als doel het lichaam van de overledene tot ongeveer 10 dagen te conserveren. Thanatopraxie maakt een waardig afscheid mogelijk. Thanatopraxie streeft ernaar om het oorspronkelijke uiterlijk van de overledene te herstellen. De aanblik en aanraking zijn de nabestaande hierdoor minder confronterend en de herinnering aan de overledene wordt niet overheerst door de veranderingen in uiterlijk die het overlijden normaal met zich meebrengt. 
 
De voordelen van Thanatopraxie:
• Opbaren vanaf overlijden tot uitvaart kan thuis plaatsvinden zonder extra voorzieningen omdat er geen koeling meer nodig is.
• De overledene heeft een natuurlijke aanblik, is hygiënisch en aaibaar.
• De overledene wordt niet “lijkbleek” en verkleuringen verdwijnen. Denk hierbij aan blauw/paarse vlekken, paarse nagels en paarse oren.
• Omdat het ontbindingsproces tijdelijk wordt vertraagd, is het besmettingsgevaar nihil en is er geen geurvorming.
• Thanatopraxie is zeer effectief bij het beschadigde lichaam, zoals bijvoorbeeld bij verwondingen door een ongeval,   door operatie of de gevolgen van een ziekte.   

De behandeling wordt uitsluitend uitgevoerd door hiertoe opgeleide specialisten en duurt ongeveer rond de 2 tot 3 uur. Thanatopraxie kan ook na een donatie of obductie plaatsvinden. Thanatopraxie kan ook bij kinderen en baby's worden toegepast. 

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Delen: